Keystone logo
Съединени Американски Щати

Проучване Докторантура в Съединени Американски Щати 2024

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  944
 • Дял на комуналните услуги

  65
 • Абонамент за интернет

  65
 • Местен транспорт

  64

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  9
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  5

Изисквания за виза

1) Виза F - Този тип виза е за международни студенти, които възнамеряват да придобият академична степен в акредитиран американски колеж или университет или да учат английски език в университет или институт за интензивно изучаване на английски език. Има три вида F визи:

 • F-1 визи за редовни студенти;
 • Визи F-2 за лица на издръжка на притежатели на виза F-1 (съпрузи и несемейни деца на възраст под 21 години, включително семейни двойки от един и същи пол);
 • F-3 визи за „гранични пътуващи“ – мексикански и канадски студенти, които пребивават в страната си на произход, докато посещават почасово или редовно училище в САЩ.

2) M виза – Този тип виза е за международни студенти, които искат да участват в неакадемично или професионално обучение или обучение в институция в САЩ. Има три вида визи M:

 • M-1 визи за студенти, участващи в професионални или неакадемични обучения;
 • Визи M-2 за лица на издръжка на притежатели на виза M-1;
 • Визи M-3 за „гранични пътуващи до работното място“ като визи F-3, но за професионални или неакадемични обучения.

3) Виза J – Този тип виза е за посетители по международен обмен, участващи в програми в САЩ, които насърчават културния обмен. Всички кандидати трябва да отговарят на критериите за допустимост на въпросната програма и да бъдат спонсорирани от частен сектор или правителствена програма. Притежателите на J визи обикновено остават в САЩ за кратък период от време, може би един или два семестъра. Притежателите на виза J-1 ще трябва да се върнат в родината си за най-малко две години в края на тяхната програма за обмен на посетители. Има два вида J визи:

 • J-1 визи за обмен на студенти по съответна програма за обмен;
 • Визи J-2 за лица на издръжка на притежатели на виза J-1.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

F виза; М виза; J виза

Цена и валута

USD 200

Трябва да заплатите таксата SEVIS (US $200), която покрива цената на компютърната система, използвана за записване на престоя ви в САЩ. Отидете на https://fmjfee.com/index.html , за да платите таксата и се уверете, че сте отпечатали копие от разписката си и я донесете на интервюто за виза. Трябва да заплатите таксата SEVIS поне три дни преди датата на вашето интервю за виза.

Освен това ще трябва да заплатите допълнителни 160 щатски долара за таксата за кандидатстване за виза във вашата страна в посолството или консулството на САЩ или в банка, посочена от посолството.

Кой може да кандидатства за виза?

Всички чуждестранни студенти, които идват да учат в САЩ, трябва да кандидатстват за F Visa, J Visa или M Visa.

Къде можете да направите заявлението?

На линия

Всяко посолство на САЩ има уебсайт, предоставящ инструкции как да си уговорите час за интервю за виза и друга информация относно процеса на кандидатстване за виза.

Уебсайт:http://www.usembassy.gov/

Как да направите заявлението?

 1. Първо, вашето училище или университет ще ви изпрати формуляр, потвърждаващ, че сте приети в институция, упълномощена от Службата за гражданство и натурализация на САЩ (USCIS) да записва студенти, които не са имигранти
 2. Второ, ще трябва да си уговорите час за интервю за виза и да заплатите някои необходими такси.
 3. Трето, Съединените щати използват нов формуляр за кандидатстване за неимигрантска виза, DS-160, който трябва да бъде попълнен онлайн. Тази форма замества всички останали форми.
 4. Четвърто, подгответе се за вашето интервю за виза. От решаващо значение е да кандидатствате за виза достатъчно предварително, тъй като това ще ви даде допълнително време, ако има закъснения в посолството или ако искате да обжалвате решение в случай на отказ. Важно е какво носите, а бизнес облеклото е подходящо.

Документите, необходими за вашето интервю за виза, може да включват:

 • Паспорт, валиден поне шест месеца след периода на престоя ви в САЩ. Може също да се наложи да носите всичките си настоящи и стари паспорти.
 • Подписан SEVIS формуляр I-20 или DS-2019 (включително индивидуални формуляри за съпруга/деца)
 • Формуляр DS-7002 (само за кандидати за J-1 Trainee и Intern виза)
 • Квитанция за такса SEVIS
 • Страница за потвърждение на приложението DS-160 с баркод и идентификационен номер на приложението
 • Разписка за потвърждение на плащането на MRV такса
 • Печатно копие на писмо за назначаване на интервю за виза
 • 1-2 снимки във формата, описан в изискванията към снимките.

Трябва също така да сте готови да предоставите следните документи:

 • Преписи и дипломи от присъствали предишни институции
 • Резултати от стандартизирани тестове, изисквани от образователната институция като TOEFL, LSAT, GRE, GMAT и др.
 • Финансови доказателства, показващи, че вие или вашият спонсор (т.е. родители или държавен спонсор) разполагате с достатъчно средства, за да покриете вашите разходи за обучение, пътуване и живот по време на престоя ви в САЩ.

Можете също така да донесете отделен писмен списък на всички ваши предишни работодатели и училища, които сте посещавали за справка.

Кога трябва да кандидатствате?

Кандидатстването за студентска виза за САЩ може да бъде дълъг процес, така че се уверете, че започвате да се подготвяте достатъчно предварително – поне три до пет месеца преди курсът ви да започне. Студентски визи могат да бъдат издадени до 120 дни преди датата на вашия формуляр I-20. Визите за обмен на посетители могат да бъдат издадени по всяко време преди датата на DS-2019.

Време за обработка

3 Months

Възможности за работа

Визите F1 и J1 позволяват възможността за работа в САЩ по време на престоя ви, докато визата M1 не позволява. Студентите с визи F-1 могат да работят в кампуса за 20 часа седмично или по-малко. Студентите, които желаят да работят по-дълго време и извън кампуса, трябва да получат предварително разрешение от Службите за гражданство и имиграция на САЩ (USCIS). Притежателите на виза J-2 могат да поискат разрешение за работа от USCIS. Притежателите на F-2 и M-виза нямат право да работят и трябва да си осигурят подходяща работна виза, ако търсят работа.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Най-честата причина за отхвърляне на кандидатурата за студент или посетител на обмен е, че лицето, кандидатстващо за виза, не е доказало на визовия служител, че ще се върне в страната си, след като завърши обучението си в САЩ. Ако Ви бъде отказана виза може да има нещо, което можете да направите, за да отмените отказа и можете да обжалвате решението. В повечето случаи ще трябва да предоставите допълнителна документация, която не е била представена с първоначалното заявление.