Keystone logo
Швеция

Проучване Докторантура в Швеция 2024

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  428
 • Дял на комуналните услуги

  30
 • Абонамент за интернет

  28
 • Местен транспорт

  74

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  8
 • Билет за кино

  13
 • Чаша местна бира

  6

Изисквания за виза

 1. Краткосрочна виза - ако идвате в Швеция за по-малко от три месеца.
 2. Дългосрочна виза тип D (разрешение за пребиваване за обучение) - ако планирате да останете в Швеция за повече от три месеца.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Краткосрочна виза; Дългосрочна виза тип D

Цена и валута

SEK 1000

Таксата за кандидатстване за студентска виза в момента е 1000 SEK.

Кой може да кандидатства за виза?

Гражданите на ЕС/ЕИП/скандинавските страни могат да живеят и учат в Швеция без разрешение за пребиваване или виза.

Гражданите на Швейцария трябва да кандидатстват за виза, ако обучението им продължава повече от три месеца. Те обаче могат да започнат обучението си веднага след пристигането си в Швеция или да кандидатстват преди обявяването на приема в университета.

Студентите, които са граждани на държави извън ЕС или ЕИП и искат да учат в Швеция, ще имат нужда от студентска виза или разрешение за пребиваване. Ако възнамерявате да останете в Швеция за по-малко от три месеца, ще ви е необходима виза, в случай че не сте гражданин на една от тези страни, които са освободени от изискването за виза в Швеция. Ако вашият курс на обучение ще продължи повече от три месеца, ще ви трябва разрешение за пребиваване, за да влезете и да учите в Швеция.

За да имате право на разрешение за пребиваване, трябва да сте били допуснати до редовно обучение по програма или курс, който изисква да присъствате в университета или университетския колеж.

Къде можете да направите заявлението?

Онлайн / Шведско посолство или консулство

След като завършите процеса на кандидатстване за виза онлайн, трябва да си уговорите среща в шведското посолство или консулство за интервю, да бъдете снимани и да ви вземат пръстови отпечатъци и да получите вашата карта за разрешение за пребиваване.

Уебсайт:https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden.html

Как да направите заявлението?

За да кандидатствате за разрешение за пребиваване за обучение, ще трябва:

 • Платете първата си вноска за таксата за обучение.
 • Подгответе вашата подкрепяща документация. Това включва копия на вашия паспорт и писмо за прием, както и доказателство, че можете да се издържате финансово по време на престоя си като студент в Швеция. Ако ще останете в Швеция за по-малко от една година, ще ви трябва и доказателство за пълна здравна застраховка.
 • Изпратете онлайн заявлението.
 • Платете таксата за кандидатстване.

Можете да намерите пълен преглед на необходимата документация тук: https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Universities-and-university-college.html

Кога трябва да кандидатствате?

Тъй като процесът на кандидатстване за разрешения за пребиваване може да бъде дълъг, трябва да кандидатствате веднага след като получите уведомлението за прием. Текущото време за изчакване за разрешение за пребиваване за обучение е три месеца или повече, така че не забравяйте да изпратите молбата си възможно най-скоро, след като платите първата си вноска за такса за обучение. Хартиеното заявление отнема много повече време от онлайн, така че кандидатствайте онлайн, ако е възможно.

Визите и разрешенията за пребиваване за международни студенти в Швеция зависят от продължителността на вашия курс на обучение.

Време за обработка

3 Months

Възможности за работа

Като гражданин на ЕС имате право да работите в Швеция без разрешително за работа.

Гражданите извън ЕС/ЕИП ще се нуждаят от разрешително за работа. Работодателят в Швеция ще кандидатства за разрешение за работа от ваше име.

Имате право да работите без часови ограничения, но ви съветваме да не пренебрегвате обучението си. Ще трябва да докажете, че сте постигнали напредък в обучението и да покажете задоволителни академични резултати.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Вашата молба за виза може да бъде отхвърлена, ако не можете да представите доказателство за необходимите средства или ако предоставите неверни или непълни документи.