Keystone logo
Франция

Проучване Докторантура в Франция 2024

Смяна на валута

Основни месечни разходи за живот

 • Отдаване под наем в общ апартамент

  459
 • Дял на комуналните услуги

  57
 • Абонамент за интернет

  30
 • Местен транспорт

  61

Примерни разходи за начина на живот

 • Комбо за бързо хранене

  10
 • Билет за кино

  12
 • Чаша местна бира

  6

Изисквания за виза

Има различни видове студентски визи в зависимост от това колко дълго планирате да учите във Франция:

 1. Visa de court séjour pour etudes („шенгенска“ студентска виза за краткосрочен престой) – Ако вашето обучение ще продължи по-малко от три месеца, тогава трябва да кандидатствате за така наречената шенгенска студентска виза. Издава се безплатно и не може да се подновява. 41 държави може да не се нуждаят от виза за престой по-малък от три месеца.
 2. Etudient concours (виза за явяване на приемни изпити) – С тази виза можете да дойдете във Франция, за да положите приемен изпит в институт за висше образование. Ако преминете, тогава можете да кандидатствате директно във вашата местна префектура (френски местен орган/административна служба) във Франция за едногодишно разрешение за пребиваване с възможност за подновяване.
 3. Visa de long séjour temporaire pour etudes (временна дългосрочна виза) – Тази виза ви позволява да учите във Франция между три и шест месеца без необходимост от разрешение за пребиваване. Не подлежи на подновяване.
 4. Visa de long séjour etudes (виза за дългосрочен престой) – Ако искате да учите за повече от шест месеца, тогава трябва да кандидатствате за дългосрочна студентска виза във Франция. От 2013 г. този тип виза за обучение вече е валидна за продължителността на курса ви във Франция. Дългосрочните визи действат като разрешения за пребиваване и се наричат VLT-TS.
 5. Учена виза за удължен престой – Ако имате магистърска степен или по-висока степен и искате да дойдете във Франция, за да участвате в научни изследвания или да преподавате на университетско ниво, тогава институцията може да ви доведе с виза за учен удължен престой VLS-TS.

Какъв тип Visa се нуждаете?

Име на виза

Студентска виза

Цена и валута

EUR 50

Таксите за студентска виза варират значително в зависимост от вида на визата и страната, от която идвате. За студенти от Шенгенското пространство разходите варират от 50 до 99 евро. Краткосрочната шенгенска студентска виза е безплатна.

Кой може да кандидатства за виза?

Ако сте гражданин на ЕС или гражданин на ЕИП, Швейцария, Норвегия, Исландия или Лихтенщайн, не ви е необходима френска студентска виза.

Ако сте гражданин на другаде по света, ще трябва да получите студентска виза за Франция. Трябва да сте си осигурили място в курс във френска образователна институция, преди да кандидатствате за виза.

Къде можете да направите заявлението?

Френско посолство/консулство

Някои държави изискват първо да се регистрирате в CampusFrance, френската национална агенция за висше образование и международни студенти, за да кандидатствате за прием и да получите студентска виза чрез процедурата CEF. В противен случай трябва да получите визата си във френското посолство/консулство във вашата страна.

Уебсайт:https://france-visas.gouv.fr/

Как да направите заявлението?

За да кандидатствате за вашата виза, ще ви трябва следното:

 1. Официално писмо за приемане на акредитирана програма във френска институция. Това трябва да бъде на хартия с официално заглавие, като посочва вашите пълни данни, подробности за френската институция и уточнява началната и крайната дата на академичната програма.
 2. Доказателство, че имате достатъчно средства (понастоящем 615 EUR на месец), например банково извлечение, писмо от гарант или известие за безвъзмездна помощ или финансиране от официален източник.
 3. Доказателство за билет за връщане у дома. Често това е под формата на действителния билет или резервация, показваща датата на заминаване, но може да бъде и ръкописно изявление за намерение, включително планираните дати за заминаване.
 4. Доказателство за медицинска застраховка (минимално покритие 30 000 евро).
 5. Доказателство за настаняване. Може да се покаже под формата на потвърждение за студентско жилище или сертификат за пансион и настаняване или „attestation d'accueil“ (ако живеете с приятели или роднини).
 6. Доказателство за владеене на френски език, ако изучавате курс по френски език.

Има такса за кандидатстване за виза и вие също трябва да имате паспорт, който е валиден за период от три месеца след датата на изтичане на заявената страна. Трябва да попълните заявление, което подписвате, и трябва да изпратите три снимки към заявлението.

Кога трябва да кандидатствате?

Може да отнеме до два месеца, докато молбата за виза бъде одобрена, така че трябва да изпратите цялата необходима информация възможно най-бързо, преди да планирате да заминете. „Шенгенската“ краткосрочна студентска виза е с продължителност 90 дни, временна дългосрочна виза за три до шест месеца и виза за дългосрочно пребиваване за продължителността на вашия курс: три години за бакалаври, две години за магистри и четири години за докторска степен.

Време за обработка

2 Months

Възможности за работа

Като международен студент с учебна виза във Франция можете да работите до 964 часа за една година (около 60 процента от заетостта на пълен работен ден за година) – докато сте на курса и стига да имате валидно разрешение за пребиваване.

Часове на седмица

0

Защо имате нужда от този вид виза?

Когато попълвате молбата си за френска виза, важно е да попълните цялата молба. Не трябва да оставяте нищо празно, тъй като това може значително да забави процеса на кандидатстване. Също така трябва да се уверите, че разполагате с всички необходими документи и да ги представите с молбата.