Charles University Faculty of Arts

Представление

Прочетете официалното описание

"От началото на обучението ми, аз го направи моят принцип, че всеки път, когато мога да намеря по-правилно мнение, аз веднага ще се откаже от собствената си, по-малко правилно мнение и с радост приемат становището, което е по-оправдано, знаейки, че ние всички знаем, е просто безкрайно фрагмент от това, което ние не знаем. "Ян Хус, философ и Църква реформатор, възпитаник на Факултета по изкуства Факултет по изкуствата в Карловия университет в момента е един от най-големите и най-важното изследователски и образователни институции в областта на изкуството и хуманитарните науки в Централна Европа. Факултетът е основана през 1348 от чешкия крал и по-късно император Карл IV, който го утвърждава като един от четирите факултета на университета в Прага, по-късно наречен на негово име Карловия университет - най-старият университет в Централна Европа на изток от Франция и на север от Алпите. Оттогава той е бил интелектуален център на чешките земи: възпитаници на Факултета, техните дела и идеи, са оформянето на чешкото общество и култура и на най-важните моменти от чешката история, Факултета по изкуствата винаги е бил най- много сърцето на събитията.

С близо 1000 служители, над 9000 студенти и все по-голям международен студент население от близо 1000 студенти от всички краища на света, на Факултета по изкуствата е оживен и разнообразен академична среда. Благодарение на гъвкавата система на повече от 700 възможни комбинации двойни-предмет степен, за бакалавърска и магистърска степен степени позволява на учениците да се съсредоточат върху две теми в същата степен, която увеличава тяхната приспособимост и им дава повече възможности за бъдещата им кариера. Нивото на приемане е само 27%, което е предпоставка за по-индивидуален подход, необходим, ако хуманитарните трябва да бъдат поучавани и учи сериозно.

Студенти и изследователи идват на Факултета по изкуства да работят в повече от седемдесет теми - по-голям брой от по-голямата част от сравними институции в света може да предложи. Charles University като такива се нарежда сред първите 2% университети в света и на самия факултет се нарежда сред първите 200 университети в света по брой на disciplines.The факултет привлича най-талантливите студенти от Чехия и броя на заявленията за бакалавър, магистър и докторски програми в размер на 10 000 всяка година.

Най-забележително широк кръг от дисциплини от Факултета по изкуствата включва философия и религиозни изследвания; история и археология; психология; социология и политически науки; театър, кино и музикални изследвания и редица филологически програми, които съчетават обстойно проучване на даден език и курсове в асоциираните литературен, исторически и културен фон. Факултетът предлага курсове в повече от сто езика, мъртъв и хол, като албанец, акадски, арабски, арменски, авестски, азербайджански, баски, бенгалски, български, чешки (също и специални градуса за чужденци и за глухи), каталонски, църковнославянски, китайски, хърватски, датски, холандски, английски, Еблаит, египетски, фински, френски, немски, готически, гръцки (древни и съвременни), иврит (Стария завет и модерен), хинди, хетите, унгарски, ирландски, исландски , италиански, японски, корейски, латински, литовски, латвийски, Lusatian Sorbian, македонски, монголски, норвежки, старонорвежки, Old Irish, персийски, полски, португалски, румънски, руски, санскрит, словашки, словенски, сръбски, испански, шведски, Тамил, тохарски, тибетски, турски, Угаритски, украински, идиш и виетнамски.

Изходът за изследвания на Факултета, измерена в брой монографии и статии, е по-голям от този на всяка друга институция в областта на хуманитарните в Чехия - което се отразява както на качеството на научните изследвания и на нивото на уроци. Всяка година, факултет е домакин на редица международни конференции и събития от общ културно значение - изложби, концерти, лекции, публични дебати. В последните няколко години, на Факултета по изкуства издателство е спечелил престижни награди и сега се конкурира с най-големите академични издателства в страната.

Знаете ли, че…

... Министерството на египетски изследвания е работил в Египет за последните петдесет години и е направила значителни открития? Тяхното откритие на гроба на неизвестен египетски кралица в Абузир през есента на 2014 е избран за един от 10-те най-големи археологически находки през 2014.

... През 2014 г., професор Томаш Halík получи престижната Templeton награда, дадена на хората, които "правят изключителен принос за утвърждаване духовно измерение на живота"?

... Професор Мартин Hilský преведена пълните произведения на Уилям Шекспир в Чехия?

история

The Факултет по изкуствата е основана като един от четирите оригинални факултети на Карловия университет - най-старото висше учебно заведение в Централна Европа - чрез издаване на Устава на фондацията на 07 април, 1348. Карл IV, в преследване на своята държава и династична политика, се стреми да установи Кралство Бохемия като център на Свещената Римска империя. Неговият план е да се концентрира учени от страната и чужбина в Прага, която стана жилищен си град, а по този начин се укрепи основата на неговата сила. В предварително хусистките пъти, две-трети от всички студенти на университета бяха ученици на художествения факултет, където те придобиват необходимите знания, за да бъде в състояние да учат в другите три факултета (теология, медицина, право). Една от привилегиите на факултета е правото да се предоставят магистърски и докторски степени, които имат право носителите им да учат във всеки европейски университет.

По време на два века, следвайки хуситски войни, на Факултета по хуманитарни науки е сърцето на целия университет. От седемнадесети век той е наречен Философски факултет. От началото до средата на деветнадесети век, той е служил като преподаватели, чиято програма е предназначена да осигури подготвителен висше образование за бъдещите студенти от другите факултети. От осемнадесети век насам, броят на академичните дисциплини започна да се увеличава: освен философия, че е възможно да учи естетика, математика, астрономия, природни науки, инженерство, икономика, образование и история. През деветнадесети век, освен ориенталски изследвания, археология и религиозни изследвания, значими събития се състояха в областта на филологията и градуса на чешки, италиански, френски, английски и иврит са въведени. След реформите на 1849-1850, факултетът е освободен от своя подготвителен функция и придобити равен с другите факултети. През 1897 г., на жените е било позволено да учи в Философски факултет.

Факултетът запазва значението му в чешките земи, дори и след разделянето на университета в Прага в Чехия част и германски част през 1882. По време на така наречената Първа Чехословашка република (1918-1938), живота на университета е оформена особено от отцепването на Факултета по природни науки през 1920 г. и чрез придобиване на нова сграда на насипа Вълтава - тази, в която още намерите повечето от отделите и аудиториите. Закриването на Факултета от нацистката окупация през 1939 г. бе последван от брутално преследване на учители и ученици. Най-продуктивни, ентусиазирани години след края на Втората световна война стигна до насилие край през 1948 г. с комунистическия преврат и следните четиридесет години на комунистическия режим. Принудителното напускането на десетки изключителни учители и въвеждането на марксистко-ленинските пациенти, доведе бърз спад на научните изследвания и обучението. Надеждите за по-широко разпространена социална промяна в края на 1960, така наречената "Пражката пролет", през който факултет започнаха да покани обратно значими личности от онова време, като философа Jan патока, бяха смазани от съветската инвазия в август 1968. През януари 1969 г., Ян Палах, студент от Факултета, извършил самоубийство чрез самозапалване в политическия протест. На площада, където се намира основната сграда и Факултета по изкуствата централната библиотека носи неговото име. След падането на комунистическия режим и заминаването на своите компрометирани последователи през 1989 г., на Факултета се утвърди отново като един от най-престижните институции в областта на хуманитарните и двете в Чешката република и в Централна Европа.

Нашите възпитаници и бивши членове на персонала включват:

Църквата реформатор и философ Ян Хус (ок. 1370-1415), чиито мисли вдъхновени Мартин Лутър на математик, логик и философ Бернард Болцано (1781-1848) лингвиста Йозеф Юнгман (1773-1847), един от създателите на съвременния чешки език на лингвист и ориенталист Бедржих Hrozný (1879-1952), decipherer на античния хетската език учредители и членове на влиятелната Прага лингвистичен кръг, като Vilém Mathesius (1882-1945), Владимир Skalička (1909-1991), Jan Mukařovský (1891-1975), Бохуслав Хавранек (1893-1978) и Рене Уелек (1903-1995 ) химикът Ярослав Хейровски (1890-1967), изобретател на полярографски метод и получателя на Нобелова награда през 1959 г. най-известните писатели Алоис Ирасек (1851-1930), Карел Чапек (1890-1938), Ладислав Fuks (1923-1994), Йозеф Škvorecký (1924-2012) и Михал Ajvaz (1949) политиците Милан Растислав Стефаник (1880-1919), Томаш Масарик (1850-1937) и Едвард Бенеш (1884-1948), като последните две са станали чехословашките президенти социологът и политик Alice Масарикова (1879-1966), основател на социалната образование в Чехословакия историкът изкуството и археолог Růžena Vacková (1901-1982) Jan патока (1907-1977), един от най-важните от Централна Европа философи на ХХ век, студент на Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл и Ойген Финк Ян Палах (1948-1969), студент, който се immolated в знак на протест срещу съветската инвазия от 1968 г. психологът Зденек Matějček (1922-2004), автор на новаторски изследвания в детска психология

Места

Прага

Address
Faculty of Arts
Charles University in Prague
Jan Palach Square 2
116 38 Prague 1

Прага, Прага, Чехия

Стипендия от Keystone

Научете за възможностите, които дава нашата стипендия