Прочетете официалното описание

"От началото на обучението ми, аз го направи моят принцип, че всеки път, когато мога да намеря по-правилно мнение, аз веднага ще се откаже от собствената си, по-малко правилно мнение и с радост приемат становището, което е по-оправдано, знаейки, че ние всички знаем, е просто безкрайно фрагмент от това, което ние не знаем. "Ян Хус, философ и Църква реформатор, възпитаник на Факултета по изкуства Факултет по изкуствата в Карловия университет в момента е един от най-големите и най-важното изследователски и образователни институции в областта на изкуството и хуманитарните науки в Централна Европа. Факултетът е основана през 1348 от чешкия крал и по-късно император Карл IV, който го утвърждава като един от четирите факултета на университета в Прага, по-късно наречен на негово име Карловия университет - най-старият университет в Централна Европа на изток от Франция и на север от Алпите. Оттогава той е бил интелектуален център на чешките земи: възпитаници на Факултета, техните дела и идеи, са оформянето на чешкото общество и култура и на най-важните моменти от чешката история, Факултета по изкуствата винаги е бил най- много сърцето на събитията.

С близо 1000 служители, над 9000 студенти и все по-голям международен студент население от близо 1000 студенти от всички краища на света, на Факултета по изкуствата е оживен и разнообразен академична среда. Благодарение на гъвкавата система на повече от 700 възможни комбинации двойни-предмет степен, за бакалавърска и магистърска степен степени позволява на учениците да се съсредоточат върху две теми в същата степен, която увеличава тяхната приспособимост и им дава повече възможности за бъдещата им кариера. Нивото на приемане е само 27%, което е предпоставка за по-индивидуален подход, необходим, ако хуманитарните трябва да бъдат поучавани и учи сериозно.

Студенти и изследователи идват на Факултета по изкуства да работят в повече от седемдесет теми - по-голям брой от по-голямата част от сравними институции в света може да предложи. Charles University като такива се нарежда сред първите 2% университети в света и на самия факултет се нарежда сред първите 200 университети в света по брой на disciplines.The факултет привлича най-талантливите студенти от Чехия и броя на заявленията за бакалавър, магистър и докторски програми в размер на 10 000 всяка година.

Най-забележително широк кръг от дисциплини от Факултета по изкуствата включва философия и религиозни изследвания; история и археология; психология; социология и политически науки; театър, кино и музикални изследвания и редица филологически програми, които съчетават обстойно проучване на даден език и курсове в асоциираните литературен, исторически и културен фон. Факултетът предлага курсове в повече от сто езика, мъртъв и хол, като албанец, акадски, арабски, арменски, авестски, азербайджански, баски, бенгалски, български, чешки (също и специални градуса за чужденци и за глухи), каталонски, църковнославянски, китайски, хърватски, датски, холандски, английски, Еблаит, египетски, фински, френски, немски, готически, гръцки (древни и съвременни), иврит (Стария завет и модерен), хинди, хетите, унгарски, ирландски, исландски , италиански, японски, корейски, латински, литовски, латвийски, Lusatian Sorbian, македонски, монголски, норвежки, старонорвежки, Old Irish, персийски, полски, португалски, румънски, руски, санскрит, словашки, словенски, сръбски, испански, шведски, Тамил, тохарски, тибетски, турски, Угаритски, украински, идиш и виетнамски.

Изходът за изследвания на Факултета, измерена в брой монографии и статии, е по-голям от този на всяка друга институция в областта на хуманитарните в Чехия - което се отразява както на качеството на научните изследвания и на нивото на уроци. Всяка година, факултет е домакин на редица международни конференции и събития от общ културно значение - изложби, концерти, лекции, публични дебати. В последните няколко години, на Факултета по изкуства издателство е спечелил престижни награди и сега се конкурира с най-големите академични издателства в страната.

Знаете ли, че…

... Министерството на египетски изследвания е работил в Египет за последните петдесет години и е направила значителни открития? Тяхното откритие на гроба на неизвестен египетски кралица в Абузир през есента на 2014 е избран за един от 10-те най-големи археологически находки през 2014.

... През 2014 г., професор Томаш Halík получи престижната Templeton награда, дадена на хората, които "правят изключителен принос за утвърждаване духовно измерение на живота"?

... Професор Мартин Hilský преведена пълните произведения на Уилям Шекспир в Чехия?

история

The Факултет по изкуствата е основана като един от четирите оригинални факултети на Карловия университет - най-старото висше учебно заведение в Централна Европа - чрез издаване на Устава на фондацията на 07 април, 1348. Карл IV, в преследване на своята държава и династична политика, се стреми да установи Кралство Бохемия като център на Свещената Римска империя. Неговият план е да се концентрира учени от страната и чужбина в Прага, която стана жилищен си град, а по този начин се укрепи основата на неговата сила. В предварително хусистките пъти, две-трети от всички студенти на университета бяха ученици на художествения факултет, където те придобиват необходимите знания, за да бъде в състояние да учат в другите три факултета (теология, медицина, право). Една от привилегиите на факултета е правото да се предоставят магистърски и докторски степени, които имат право носителите им да учат във всеки европейски университет.

По време на два века, следвайки хуситски войни, на Факултета по хуманитарни науки е сърцето на целия университет. От седемнадесети век той е наречен Философски факултет. От началото до средата на деветнадесети век, той е служил като преподаватели, чиято програма е предназначена да осигури подготвителен висше образование за бъдещите студенти от другите факултети. От осемнадесети век насам, броят на академичните дисциплини започна да се увеличава: освен философия, че е възможно да учи естетика, математика, астрономия, природни науки, инженерство, икономика, образование и история. През деветнадесети век, освен ориенталски изследвания, археология и религиозни изследвания, значими събития се състояха в областта на филологията и градуса на чешки, италиански, френски, английски и иврит са въведени. След реформите на 1849-1850, факултетът е освободен от своя подготвителен функция и придобити равен с другите факултети. През 1897 г., на жените е било позволено да учи в Философски факултет.

Факултетът запазва значението му в чешките земи, дори и след разделянето на университета в Прага в Чехия част и германски част през 1882. По време на така наречената Първа Чехословашка република (1918-1938), живота на университета е оформена особено от отцепването на Факултета по природни науки през 1920 г. и чрез придобиване на нова сграда на насипа Вълтава - тази, в която още намерите повечето от отделите и аудиториите. Закриването на Факултета от нацистката окупация през 1939 г. бе последван от брутално преследване на учители и ученици. Най-продуктивни, ентусиазирани години след края на Втората световна война стигна до насилие край през 1948 г. с комунистическия преврат и следните четиридесет години на комунистическия режим. Принудителното напускането на десетки изключителни учители и въвеждането на марксистко-ленинските пациенти, доведе бърз спад на научните изследвания и обучението. Надеждите за по-широко разпространена социална промяна в края на 1960, така наречената "Пражката пролет", през който факултет започнаха да покани обратно значими личности от онова време, като философа Jan патока, бяха смазани от съветската инвазия в август 1968. През януари 1969 г., Ян Палах, студент от Факултета, извършил самоубийство чрез самозапалване в политическия протест. На площада, където се намира основната сграда и Факултета по изкуствата централната библиотека носи неговото име. След падането на комунистическия режим и заминаването на своите компрометирани последователи през 1989 г., на Факултета се утвърди отново като един от най-престижните институции в областта на хуманитарните и двете в Чешката република и в Централна Европа.

Нашите възпитаници и бивши членове на персонала включват:

Църквата реформатор и философ Ян Хус (ок. 1370-1415), чиито мисли вдъхновени Мартин Лутър на математик, логик и философ Бернард Болцано (1781-1848) лингвиста Йозеф Юнгман (1773-1847), един от създателите на съвременния чешки език на лингвист и ориенталист Бедржих Hrozný (1879-1952), decipherer на античния хетската език учредители и членове на влиятелната Прага лингвистичен кръг, като Vilém Mathesius (1882-1945), Владимир Skalička (1909-1991), Jan Mukařovský (1891-1975), Бохуслав Хавранек (1893-1978) и Рене Уелек (1903-1995 ) химикът Ярослав Хейровски (1890-1967), изобретател на полярографски метод и получателя на Нобелова награда през 1959 г. най-известните писатели Алоис Ирасек (1851-1930), Карел Чапек (1890-1938), Ладислав Fuks (1923-1994), Йозеф Škvorecký (1924-2012) и Михал Ajvaz (1949) политиците Милан Растислав Стефаник (1880-1919), Томаш Масарик (1850-1937) и Едвард Бенеш (1884-1948), като последните две са станали чехословашките президенти социологът и политик Alice Масарикова (1879-1966), основател на социалната образование в Чехословакия историкът изкуството и археолог Růžena Vacková (1901-1982) Jan патока (1907-1977), един от най-важните от Централна Европа философи на ХХ век, студент на Мартин Хайдегер, Едмунд Хусерл и Ойген Финк Ян Палах (1948-1969), студент, който се immolated в знак на протест срещу съветската инвазия от 1968 г. психологът Зденек Matějček (1922-2004), автор на новаторски изследвания в детска психология

Програми с обучение на:
  • Английски
  • чешки

Това училище също предлага:

Докторантура

Charles University Faculty of Arts

Завършилите докторската програма по история и култура на Азия са висококвалифицирани специалисти в областта на своята специализация. Тяхното отлично владеене на избрания ... [+]

Завършилите докторската програма по история и култура на Азия са висококвалифицирани специалисти в областта на своята специализация. Тяхното отлично владеене на избрания азиатски език им позволява да работят критично с първични източници и имат солидна основа във вторичната литература и съвременните изследвания. Тяхното отлично ниво на ерудиция им позволява да продължат кариерата си в академичните среди (университети, изследователски центрове и др.); освен това те могат да търсят работа в културни институции, дипломация, средства за масова информация, специализирани мозъчни тръстове и др.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършилите са високо квалифицирани специалисти по литературни и културни изследвания, фокусирани върху англоговорящите страни, особено на литературата и културата на Бри ... [+]

Завършилите са високо квалифицирани специалисти по литературни и културни изследвания, фокусирани върху англоговорящите страни, особено на литературата и културата на Британските острови и Северна Америка. Те имат добро владеене на теоретични и методологически подходи, могат да провеждат независими изследвания и да преподават литературни и културни истории на Обединеното кралство, САЩ, Ирландия и други англоговорящи страни и свързаните с тях литературни и културни курсове на висше ниво. Те могат да участват в екипни изследователски проекти и да работят в международни изследователски екипи. Чешките висшисти владеят добре терминологията и стила на дисциплината на родния си език и притежават основни познания за приемането на англоезичната литература в чешката култура.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Докторантурата Завършилите имат задълбочени теоретични знания във всички основни области на египтологията и подробен преглед и актуално разбиране за текущото състояние на ... [+]

Докторантурата Завършилите имат задълбочени теоретични знания във всички основни области на египтологията и подробен преглед и актуално разбиране за текущото състояние на научните изследвания и свързаните с тях проблеми. Въз основа на поддържаната докторска степен дисертация, той / тя е в състояние да демонстрира изключително качество в своята специфична специализация. Научните, езикови и аналитични умения и умения на завършващия го обучават напълно за професионална научна и педагогическа дейност на международно ниво. Докторантурата завършилите могат да бъдат наети в много институции с най-висок рейтинг, които са съсредоточени върху изучаването на античността, както и на ниво ефективни ръководители в институции, участващи в културни, политически, икономически или търговски отношения между Чешката република и Египет.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършилите имат общи познания за проблемите на Латинска Америка във връзка с нейното историческо развитие и характерната култура, която се развива от края на 16-ти век, ... [+]

Завършилите имат общи познания за проблемите на Латинска Америка във връзка с нейното историческо развитие и характерната култура, която се развива от края на 16-ти век, въз основа на предколумбийските общности и имиграцията от колониалните метрополии и Африка. Завършилите имат познания за основните факти от историята на Латинска Америка, както и за способността да научават нови факти, подпомагани от познаването на теорията и методологията на дисциплината. Завършилите обучение са запознати с разработването на становища по основните проблеми на историята на региона, институциите на дисциплината, личности, периодични издания и ключови произведения. Те са развили езикови умения на испански и английски език, което им позволява да изучават специализирана литература и да участват в дискусии в рамките на международната научна общност.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършилите докторската програма по история / обща история са висококвалифицирани специалисти, оборудвани за независими и критични изследвания, и притежават задълбочени п ... [+]

Завършилите докторската програма по история / обща история са висококвалифицирани специалисти, оборудвани за независими и критични изследвания, и притежават задълбочени познания за политическото, икономическото, социалното и културното развитие на човешкото общество; притежават умения за работа с публикувани и непубликувани източници, както и способност да възприемат критичен подход към специализирани писания, да провеждат фундаментални изследвания, да произвеждат теоретични обобщения и да прилагат творческо мислене към анализа на историческите факти и процеси. Завършилите са оборудвани за всяка професия, изискваща университетска степен по история или свързани с нея дисциплини; те могат да търсят позиции в академичните среди, както и широк кръг от институции в областта на културата, държавната служба и политиката.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършили докторантурата програма по класическа филология са специалисти по класически езици / древна литература, способни да развиват своите знания по творчески начин. Т ... [+]

Завършили докторантурата програма по класическа филология са специалисти по класически езици / древна литература, способни да развиват своите знания по творчески начин. Тези дисертационни доклади свидетелстват за отличната експертиза на завършилите в специализацията по техен избор в рамките на класическата филология, включително надеждното обосноваване в литературни или лингвистични теории. Завършилите са оборудвани със знания, методи и езикови умения, необходими за самостоятелна изследователска кариера, като са в състояние да представят своите научни открития на конференции, в списания, монографии и издания на древни текстове. Завършилите могат да търсят работа като изследователи и университетски преподаватели, редактори и преводачи на специализирани публикации.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършилите докторската програма по логика са квалифицирани изследователи в областта на логиката и сродните дисциплини. Те притежават задълбочени познания за методите и т ... [+]

Завършилите докторската програма по логика са квалифицирани изследователи в областта на логиката и сродните дисциплини. Те притежават задълбочени познания за методите и тенденциите в съвременната логика и се специализират в един от нейните аспекти и приложения - чиста математическа логика, приложения на логиката в (и логически основи) на математиката, компютърните науки или лингвистиката, или изключително философски аспекти на логика. Те са в състояние да предприемат независими научни изследвания и да публикуват резултатите си в международен план и са отворени за интердисциплинарно сътрудничество. Доцент доктор. завършилите се обучават за изследователски и висши учебни професии в институции, специализирани в някоя от изброените дисциплини.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Индивидуално проектираната система за атестиране на докторската програма дава възможност на завършилите да се запознаят с настоящото състояние на научните изследвания и м ... [+]

Индивидуално проектираната система за атестиране на докторската програма дава възможност на завършилите да се запознаят с настоящото състояние на научните изследвания и методологията на предмета, особено в избраната област на специализация и тясно свързани дисциплини. По време на курса, завършилите също изследват философски въпроси, свързани с техните докторанти и теми и издържат изпит по чужд език. Докторската дисертация е научно-ценен принос към изследването на темата и нейните констатации обикновено се публикуват като монография или проучване в научно списание.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършилите имат солидно основание в изследователските методи в хуманитарните науки, особено в изучаването на връзките между езиците / културите; познаване на източниците ... [+]

Завършилите имат солидно основание в изследователските методи в хуманитарните науки, особено в изучаването на връзките между езиците / културите; познаване на източниците на информация и способността да се прецени тяхното значение за двойката езици / култури по техен избор; задълбочено обосноваване на теоретичните концепции за писмен и устен превод и способността им да се приложат към анализа на пазара и процедурите за превод / тълкуване. Те са готови да произвеждат и редактират обширни научни текстове и да оценяват качеството на писанията в писмени и устни преводи. Те са способни на теоретично обсъждане на конкретни продукти / ситуации, свързани с преводачески проучвания в техните езикови, културни, исторически и социални контексти, и са в състояние да представят своите констатации пред академичните общности.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски,Френски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършили докторантурата Програма в романските литератури са висококвалифицирани специалисти, обучени да провеждат изследователска работа в своята област (литературата на ... [+]

Завършили докторантурата Програма в романските литератури са висококвалифицирани специалисти, обучени да провеждат изследователска работа в своята област (литературата на една или повече романско-говорящи области). Те са в състояние да анализират литературата на избрания романски език по квалифициран начин, прилагайки синхроничен или диахронен подход и съвременни литературни методи и изследователски процедури. Освен това тяхната експертиза включва познания за общата литературна теория, основите на сравнителната литература и литературната теория и критика с особен акцент върху избраната романско-говоряща област. Завършилите са квалифицирани за позиции в академичните среди (университети, изследователски центрове и др.); техните езикови умения и широко образование подготвят завършилите за работа в културни институции, медии, дипломация и други области.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършилите имат широк преглед на ключови въпроси в съвременната социологическа теория и методология, задълбочено обосноваване на широк спектър от аналитични методи за ко ... [+]

Завършилите имат широк преглед на ключови въпроси в съвременната социологическа теория и методология, задълбочено обосноваване на широк спектър от аналитични методи за количествено и качествено изследване, както и възможността за използване и комбиниране на тези процедури. Те са в състояние да формулират и решават сложни изследователски въпроси, да определят съответните хипотези, да намират подходящи методи за решаване и да формулират съответните експертни мнения. Завършилите могат да търсят работа като изследователи и университетски преподаватели, както и в специализирани и управленски позиции както в държавния, така и в търговския сектор.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски
Charles University Faculty of Arts

Завършилите имат задълбочени познания за актуалните тенденции в тази област и са в състояние да възприемат творчески подход към съответния изходен материал. Завършилите и ... [+]

Завършилите имат задълбочени познания за актуалните тенденции в тази област и са в състояние да възприемат творчески подход към съответния изходен материал. Завършилите имат възможност да работят с оригинални латински документи, т.е. литературни и дипломатически ръкописи, инкунабули, палеотипни и стари щампи, които могат да ги интерпретират и подготвят за публикуване и превод. Обучени в областта на филологията и литературната история и придобили основите на съответните исторически дисциплини (кодикология, палеография, дипломатически) и културна история, завършилите са готови да поставят средновековни и ранни модерни произведения в контекста на своето време и да ги интерпретират като фактор, влияещ върху културата и обществото на следващите епохи.... [-]

Чехия Prague
Октомври 2019
Английски
Редовно обучение
4 години
Комбинирано в кампус и онлайн
Научете повече на английски

Charles University in Prague